Uluru (Ayers Rock)
Door: Wilco
Blijf op de hoogte en volg Robin & Julian
17 April 2009 | Australië, Yulara
De weg naar Yulara, de kampeerplaats bij Uluru, is ruim 750 kilometers lang. De rit verloopt echter vlekkeloos. We vertrekken al vroeg vanuit Coober Pedy, we zitten om 8.30 uur in de auto. 750 Kilometers verder, nadat we twee roadhousen zijn tegengekomen, zijn we in Yulara. Het is behoorlijk heet, inmiddels 32 graden en het is al 18.00 uur als we aankomen. Om 18.35 uur gaat de zon onder dus we hebben nog maar weinig tijd om alles klaar te maken voor de nacht. Ook de vliegen zijn meegereisd, het zijn er weer voldoende. Zodra de zon ondergaat zijn ze gelukkig verdwenen. Na een prachtige zonsondergang, zoals je ze ziet op plaatjes, gaan wij ook rond 20.00 uur al naar bed. We willen de volgende dag vroeg opstaan om de zonsopkomst te gaan bekijken. De zon komt op 6.58 uur op en vanaf de kampeerplaats is het nog 20 kilometer naar Uluru. Om 5.30 uur gaat de wekker en we zijn niet de enigste. Er is een ruimte langs de weg beschikbaar gemaakt om de zonsopkomst te bekijken en er staan honderden mensen te kijken. Ze worden zelfs met tourbussen gebracht. De zonsopkomst is mooi, de rots verandert continue van kleur maar het wordt niet het hoogtepunt van deze reis. Voordeel is wel dat we nu al tijdig de rots en het bezoekerscentrum kunnen gaan bekijken. Nog voordat het heet wordt en de vliegen arriveren. We bezoeken een aantal heilige plekken en lopen een stukje rond de rots. De klim is gesloten omdat het te hard waait boven op de rots. We zien nu ook goed hoe heftig de klim is. Het is een heilige en belangrijke plek voor de Aboriginals en uit respect hadden we toch al besloten om de klim niet te maken. Vele anderen reageren echter teleurgesteld.
Uluru op zich is mooi en behoorlijk groot. Hij heeft een omtrek van 9,6 kilometers en is ruim 350 meter hoog. Het bezoekerscentrum leert je veel over de geschiedenis en de cultuur van de Aboriginals. Toch is het volgens ons en de vele Australiërs die we inmiddels gesproken hebben een behoorlijk commercieel geheel. Je moet een parkpas kopen voor 25 dollar per persoon. Australiërs vinden het ook vreemd dat ze in hun eigen land entreegeld moeten betalen. Toch gebeurt het massaal want overal kom je mensen tegen.
Aan het eind van de middags bezoeken we nog de Olga’s. Deze rotsen liggen in de omgeving van Uluru en hebben ook een religieuze betekenis voor de Aboriginals. De grote wandeling, de Valley of the Wind, is te laat voor ons op dit moment dus we besluiten een kleine, 2 uur durende wandeling te maken naar de Gorge. Deze wandeling valt ons echter tegen en we besluiten dan ook om de volgende dag te vertrekken. We bekijken nog de zonsondergang bij Uluru maar deze valt vanwege de bewolking behoorlijk tegen. Bekaf, het was zeker 34 graden vandaag, gaan we slapen.