Broome Broome
Door: Wilco
Blijf op de hoogte en volg Robin & Julian
28 April 2009 | Australië, Broome
Broome is ook bekend van het nabijgelegen Cable Beach. Cable Beach heeft haar naam te danken aan de telegraafkabel die er in de jaren dertig getrokken werd van Broome naar Indonesië en zodoende de communicatie met Engeland voltrok. Er is ook een groot zandstrand waar je twee zaken kunt bekijken, de zonsondergang (volgens sommigen de mooiste ter wereld) en Staircase to the Moon. Dit is drie dagen per maand wanneer de volle maan in combinatie met eb een trap lijkt te maken naar de maan. Helaas is dit de eerstvolgende keer op 10, 11 en 12 mei, te laat voor ons dus. De zonsondergang maken we twee keer mee en is werkelijk adembenemend. De tweede keer zorgen we dat we eten meenemen zodat we tot lang na de zonsondergang op het strand kunnen blijven. Het strand is verdeeld in twee gedeeltes, een gekleed gedeelte en een naaktstrand waar je met de auto overheen mag rijden. Wij maken het ons gemakkelijk en rijden met de auto over het strand naar een mooi plekje. We parkeren de auto enkele meters van de waterkant want over een paar uur staat hij toch weer tientallen meters ervan af. Het naaktgedeelte op dit naaktstrand is relatief. Sommigen zijn volledig gekleed, sommigen topless en weer anderen naakt. Beetje rare combinatie alles bij elkaar zeker gezien er af en toe een auto langs kan rijden. Wij besluiten om helemaal bruin te worden en trekken ons niets aan van de auto’s. Wanneer de kamelentochten, die rond zonsondergang worden gegeven, eraan komen, vinden we het toch wel weer prettig om in badkleding rond te lopen. We zwemmen wat in de zee die trouwens 31 graden is. Heerlijk dus. Julian vind het geweldig in de warme zee en Robin begint al aardig te zwemmen. We moeten zelfs opletten want voordat we het weten is hij meters verder gezwommen. Ook het hagelwitte strand bevalt de kinderen goed. Na de zonsondergang spelen we nog wat op het strand en rijden daarna terug naar onze camping.
De volgende dag veranderen we van schema. Eigenlijk stond Derby en de Bungle Bungle op de planning maar vanwege Robin zijn verjaardag hebben we besloten om naar het zuiden te rijden en zijn verjaardag aan het strand te vieren. Dit wil hij het liefst van allemaal. Coral Bay wordt de bestemming. Dit ligt echter 1400 kilometer zuidelijker langs de westkust dus dit betekent minimaal twee dagen rijden. De eerste tussenstop, na 650 kilometer, is Port Hedland.
Daar verblijven we, tezamen met de lokale bevolking die in de mijnen in de omgeving werkt. Port Hedland is een grote haven voor het vervoer van de gedelfde ijzererts en de zoutwinning in de wereld. Maar niet bezienswaardig voor de gemiddelde toerist. Maandag 27 april is het een nationale vrije dag in verband met Anzac Day. Alle winkels zijn ook nog gesloten dus het is een troosteloze bedoeling. Het caravanpark staat vol met oude trailers die bewoond worden door de werkers uit de omgeving. Wij duiken in het zwembad (ze zijn al bijna klaar met bouwen), eten en slapen hier maar vertrekken de volgende dag zo vroeg mogelijk. De volgende dag staat ruim 750 kilometer op de planning maar deze verlopen ook weer voorbeeldig. De rit is echter bijzonder saai. Vanaf Broome, of eigenlijk al vanaf Halls Creek 2100 monotone kilometers. Wat kleine boompjes, struiken en veel rood zand. Oh ja en af en toe een grazende koe of een leguaan die de weg oversteekt. Verder helemaal niets. Hopelijk is Coral Bay de moeite waard en kan Robin zaterdag 2 mei daar met veel plezier zijn vierde verjaardag vieren.
29 April 2009 - 01:33
Annie Vlemmix:
jongens wat maken jullie toch veel mee ik denk dat robin dat wel een beetje kan navertellen als hij die beelden erbij krijgt te zien datzijn erg veel indrukken het is fijn dat we er zo goed van mee kunnen genieten veel groetjes voor iedereen en tot 2 mei opa en oma -
04 Mei 2009 - 09:50
Toine Berden:
Hallo,
ik kijk toch wel regelmatig naar jullie site, maar nu het Broome is moet ik toch regaerern omdat ik daar begin 80-ger jaren nog een tijdje op het strand/in de duinen gecampeerd heb. Hoewel camperen een groot woord is, omdat ik slechts een slaapzak bij me. Er zaten toen nogal wat "hippies/reizigers" in Broome.
Ik was iets later in het jaar en de temperaturen waren toen redelijk acceptabel.
Maar wat een prachtige reis maken jullie, om jaloers van te worden.
Geniet er maar goed van. Ook Port Hedland en "the mines" heb ik toen bezocht. De volgende stop zal dan wel Perth zijn.
Veel plezier
Groet